Miyomlar, sıklıkla rahim duvarının kas tabakasından kaynaklanan ve çoğunlukla kötü huylu olmayan doku büyümeleridir. (Miyomlarla ilgili daha fazla bilgi için “Miyom nedir” yazısına göz atabilirsiniz)
Miyomektomi, miyomların çıkarılması için yapılan cerrahi işlemin adıdır. Bu işlemdeki amaç miyomların çıkarılması ile sebep olduğu şikayetleri ortadan kaldırmaktır. Özellikle genç yaşta, doğurganlığını korumak isteyen veya rahmin alınmasını istemeyen hastalar tarafından tercih edilen bir yöntemdir.
Miyomektomi ne zaman yapılır?
Hastalar çeşitli durumlarda miyomektomi olmak durumunda kalabilir. Miyomektomi gerektiren bazı durumlara bakacak olursak:
- Şikayete sebep olan miyomlar: miyomlar boyut, sayı ve yerleşim yerlerine bağlı olarak şiddetli adet kanamaları, uzamış adet dönemleri, bel ağrısı, ve idrar torbası ve bağırsaklara bası yaparak bunlarla ilişkili şikayetlere sebep olabilir. Miyomların cerrahi olarak çıkarılması bu şikayetlerin giderilmesinde etkili olabilir.
- İnfertilite (Kısırlık): miyomlar döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunmasına engel olabilir veya düşüklere sebep olarak infertilite (kısırlık) sebebi olabilir. Miyomlara bağlı gebe kalmakta sorun yaşanması durumunda gebelik şansını arttırmak için miyomektomiye başvurulabilir.
- Rahmin korunması isteği: doğurganlığını korumak ya da kişisel nedenlerle rahminin alınmasını (histerektomi) istemeyen hastalarda histerektomiye alternatif olarak miyomektomiye başvurulur.
Miyomektomi hangi yollarla yapılabilir?
Miyomların yerleşim yeri, sayısı, cerrahın tecrübesi, ve bunun yanında hastanın tıbbi geçmişi miyomektomi şeklinin belirlenmesinde rol oynar. Başlıca miyomektomi yöntemleri:
- Laparoskopik miyomektomi: karın duvarına yapılan küçük kesilerden girilen kamera ve laparoskopik cerrahi aletler yardımıyla yapılır. Çıkarılan miyomlar bu deliklerden veya ek bir kesi yapılarak karın dışına alınır. (Laparoskopi ile ilgili daha fazla bilgi için “Laparoskopi nedir?” yazısına göz atabilirsiniz)
- Açık miyomektomi: karın duvarına sezaryen kesisindeki gibi yatay bir kesi veya gerek duyulması halinde dikey bir kesi yapılarak miyomektomi gerçekleştirilir. Laparoskopiye göre iyileşme süreci daha yavaş olur.
- Histeroskopik miyomektomi: histeroskop denilen ışıklı cerrahi alet yardımıyla vajinal yolla rahim ağzından ilerleyerek rahim boşluğuna girilerek miyomektomi gerçekleştirilir. (Histeroskopi ile ilgili daha fazla bilgi için “Histeroskopi nedir?” yazısına göz atabilirsiniz)
Miyomektominin riskleri nelerdir?
Her cerrahi işlemde olduğu gibi miyomektominin de belli riskleri vardır. Öncelikle anestezi altında yapılan her işlemde olduğu gibi anesteziye bağlı riskler olduğu unutulmamalıdır. Bunun dışında miyomektomi özelinde değerlendirecek olursak başlıca riskleri şöyle sıralayabiliriz:
- Kan kaybı/kan nakli ihtiyacı. Özellikle adet dönemlerinde şiddetli kanamalarına bağlı kansızlık (anemi) kadınlarda işlem sırasında kan kaybı ilişki problemler daha sık görülebilir.
- Cerrahi sırasında kontrol edilmesi zor olan, hayati risk yaratacak boyutta kanama olması durumunda durumu kontrol altına almak için rahmin alınması gerekebilir.
Miyomektomi ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Miyomektomi sonrası iyileşme süreci hasta ve yapılan cerrahinin boyutuna göre değişkenlik gösterebilir. Bununla birlikte anahatlarıyla bakılacak olursa:
- Hastanede yatış: açık miyomektomi sonrası genellikle birkaç gün hastanede yatış gerekir. Bu süre minimal invaziv seçeneklerde daha kısadır.
- Normal gündelik aktiviteler dönüş: erken iyileşme döneminde hastaların ağır fiziksel aktivitelerden kaçınması gerekir. Toparlanma süresi işleme bağlı olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir.